Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τι να τις κάνετε καλέ τις εκλογές;

Τελικά σκοπός όλων αυτών των αλλαγών είναι η δημιουργία πολυεθνικών -ή/και εθνικών μικρή σημασία έχει- κολοσσών σε όλους τους τομείς όπου οι υπόλοιποι θα εργαζόμαστε ως υπάλληλοι και εργάτες με πενιχρούς μισθούς και δικαιώματα. Έτσι υπαγορεύουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι κλπ κάνουν ό,τι μπορούν για να τα καταφέρουν.
Αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί όσοι διαφωνούμε με αυτό το μοντέλο είναι ότι δεν προσφέρουμε μια αρκετά πειστική εναλλακτική λύση.
Ο κόσμος θέλει τον καπιταλισμό- έτσι λέει κι έτσι ψηφίζει. Γιατί; Μάλλον επειδή αυτό έχει γνωρίσει κι αυτό του μοιάζει πιο ασφαλές (που να ψηφίζουμε τώρα πειραματικά πράγματα- πού έχουν εφαρμοστεί αυτά; ρωτάνε όλοι). Το σύστημα που εφαρμόστηκε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν τολμούμε καν να το αναφέρουμε πια.
Φταίει βέβαια και η προπαγάνδα της εξουσίας. Όμως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, με αυτό θα έχουμε να παλέψουμε πρέπει να το πάρουμε απόφαση.
 Δελεαστικές διαφημίσεις, αγαθά που νομίζεις ότι μπορείς να αποκτήσεις και που θαρρείς ότι θα σε κάνουν ευτυχισμένο.
 Απέναντι στο Αμερικάνικο όνειρο τι έχουμε να προτείνουμε; Οι φωνές μας μπερδεύονται και προκαλούν σύγχυση σε κάποιον που δεν τα έχει και πολύ καλά οργανωμένα στο μυαλό του και θέλει λόγια σταράτα και κατανοητά. Προτάσεις σα λίστα για ψώνια: 1, 2, 3. Όχι αόριστες θεωρίες.
Θέλουν πάλι εκλογές. Να τις κάνουν τι; Όποιος και να βγει από τους υπάρχοντες ποια θα είναι η διαφορά; Εάν δεν αποφασίσουμε ότι θέλουμε ένα διαφορετικό σύστημα τα άλλα είναι απλώς αλλαγή διακόσμησης σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι.
Θέλουμε όμως;
(Θέλετε;)
Και πώς είναι αυτό που θέλουμε; Μπορούμε να το περιγράψουμε σαφώς και να πείσουμε ότι είναι καλύτερο από το τωρινό; Προφανώς όχι- γι' αυτό και είμαστε μειοψηφία.
Ας απολαύσουνε λοιπόν τον καπιταλισμό τους χωρίς γκρίνιες.
(Εμείς οι άλλοι στο μεταξύ μήπως θα πρέπει να σουλουπώσουμε κάπως τις προτάσεις μας μπας και πείσουμε κανέναν;)

3 σχόλια:

  1. Το αμερικανικό όνειρο βέβαια έχει καταρρεύσει προ πολλού, αλλά άλλο αυτό, άλλο ο καπιταλισμός. Βέβαια έχεις απόλυτο δίκιο, ο κόσμος μπορεί να μην λέει και ίσως και να μην ψηφίζει καπιταλισμό, αλλά έχει μάθει να σκέφτεται με τις αρχές του, αυτό είναι το όλο πρόβλημα. Και η αδράνεια του ανθρώπινου μυαλού δεν τον αφήνει να κατανοήσει πως τα πράματα δεν «είναι έτσι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλέ μου Καμηλιέρη
    με την περιγραφή "Αμερικάνικο όνειρο"
    εννοώ την ψευδαίσθηση που δημιουργούν στους εργαζόμενους απανταχού της γης τα καπιταλιστικά καθεστώτα ότι ανεξάρτητα από την καταγωγή τους και την οικονομική τους κατάσταση μπορεί κάποια μέρα με σκληρή και τίμια εργασία (!) να γίνουν πλούσιοι και να αποκτήσουν όλα τα αγαθά που τους υπόσχονται οι διαφημίσεις. Αυτό το όνειρο πιστεύω ότι δεν έχει καταρρεύσει παρά αποτελεί ακόμα το δόλωμα που τσιμπάει ο περισσότερος κόσμος και ψηφίζει έτσι όπως ψηφίζει. Και τι ψηφίζει αν όχι καπιταλισμό; Πώς το λες εσύ αυτό το σύστημα; (Εδώ που τα λέμε διαφέρει κάπως στα καθ' ημάς- είναι καπιταλισμός ελληνικού τύπου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοώ ότι μπορεί να μην θέλει να ψησίσει καπιταλισμό, να πιστεύει ότι δεν ψηφίζει καπιταλισμό, ή στην τελική να ψηφίζει όντως ενάντια στο σύστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή