Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πώς τα φέρνει η τύχη (και η ιστορία)



9 Νοεμβρίου 1918

Η πτώση του Κάιζερ
 Ο Α' Παγκόσμιος  Πόλεμος πλησίαζε το τέλος του και η γερμανική στρατιωτική ηγεσία αποδέχτηκε ότι πλέον κάθε ελπίδα για τη νίκη είχε χαθεί. Τότε ξέσπασε η επανάσταση των ναυτών στο Κίελο και των εργατών σε διάφορες πόλεις της χώρας.  Ακολούθησε η Νοεμβριανή Επανάσταση με επακόλουθο το τέλος της γερμανικής μοναρχίας. Εργάτες και  στρατιώτες ακολούθησαν το παράδειγμα των Pώσων και συγκρότησαν σοβιέτ, συμβούλια εργατών και φαντάρων.
Ο Φίλιπ Σάιντεμαν ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κήρυξε από το παράθυρο του μεγάρου του Ράιχσταγκ έκπτωτη την γερμανική μοναρχία (τον Κάιζερ Γουλιέλμο) και ανακήρυξε την Γερμανική Δημοκρατία.




9 Νοεμβρίου 1938

Η νύχτα των Κρυστάλλων


Μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία με στόχο τους Εβραίους πολίτες όλης της χώρας όπου η κυβέρνηση αξιοποίησε, εκτός από τα επίσημα κρατικά μέσα, κυρίως την οργάνωση του Ναζιστικού Κόμματος, για να οργανώσει και να υλοποιήσει τις ταραχές και αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος.




9 Νοεμβρίου 1989


Πτώση του Τείχους του Βερολίνου


Μια συγκεχυμένη αναφορά του Γκύντερ Σαμπόφσκι (μέλους του Πολιτικού Γραφείου) σε μια νέα ταξιδιωτική ρύθμιση - η οποία όμως δεν ήταν παρά ένα νομοσχέδιο υπό επεξεργασία- κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, γίνεται το τηλεοπτικό γεγονός του αιώνα. Τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων μέσα σε λίγα λεπτά και η ανατολικογερμανική τηλεόραση αργότερα αναμεταδίδουν τη συνέντευξη και τα νέα αγνοώντας ή ξεκαθαρίζοντας με δική τους πρωτοβουλία τις ασάφειες και συνοψίζοντας την είδηση στο γεγονός ότι το τείχος άνοιξε.  
Οι Ανατολικοβερολινέζοι ακούν τις ειδήσεις από το Δυτικό Βερολίνο, βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στους δρόμους και κατευθύνονται προς το τείχος. Μπροστά στον κίνδυνο να λιντσαριστούν από τις μάζες το προσωπικό του μεθοριακού φυλακίου Μπορνχόλμερ Στράσε  ανοίγει τις πύλες στις 23:00. Σύντομα ακολουθούν και άλλα φυλάκια. 
Μέχρι το πρωί της 10ης Νοεμβρίου όλες οι πύλες του τείχους έχουν ανοίξει διάπλατα και οι πολίτες τις περνούν χωρίς κανένα έλεγχο.


Η 9η Νοεμβρίου συμπίπτει πάνω- κάτω με τη 18η Μπρυμαίρ...





2 σχόλια: