Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Laissez faire

Πόσο κοστίζω; Πόσα ευρώ αξίζει η δουλειά που κάνω; Από τι εξαρτάται;
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή: εργάζομαι στην καθαριότητα, δηλαδή είμαι σκουπιδιάρης, μαζεύω σκουπίδια, τα σκουπίδια μας- σας- όλων. Ζω σε μια καπιταλιστική κοινωνία, δηλαδή σε μια κοινωνία που διέπεται από τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Τι σημαίνει αυτό για μένα που δεν ξέρω και πολλά γράμματα; Ότι ο μισθός μου εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ίσως εξαρτάται ακόμα από την εξειδίκευση, την αποτελεσματικότητα ή τη χρησιμότητα.


Κάθε μέρα βλέπω μια μεσημεριανή εκπομπή στην τηλεόραση- ένας νεαρός και κάτι νεαρές συζητούν για κάποιους άλλους και γελούν συνεχώς. Πόσα ευρώ παίρνουν αυτοί γι' αυτό που κάνουν; Πόσο ειδικοί είναι γι' αυτή τη δουλειά- ή αλλιώς τι ακριβώς έχουν σπουδάσει για να παρουσιάζουν το τίποτα; Πόσο χρήσιμη είναι η δουλειά τους; (Πιο χρήσιμη από το να μαζεύουν ίσως τα σκουπίδια...) Πόσοι θα ήθελαν να κάνουν αυτό που κάνουν αυτοί; Αρκετοί, φαντάζομαι. Πόσοι θα ήθελαν να κάνουν αυτό που κάνω εγώ;  (Πιο δυνατά, δεν άκουσα...)



Εφ' όσον λοιπόν υπάρχει υπερπροσφορά, χαμηλή εξειδίκευση, αμφίβολλη χρησιμότητα και - πιθανή- επικυνδυνότητα του προϊόντος γιατί έχει τόσο υψηλή τιμή;
(Ξέχασα όμως- και συγχωρέστε με- τους έχω ανάγκη: για να βρίσκω σκουπίδια να μαζεύω πρέπει και κάποιος να τα παράγει....)

8 σχόλια:

  1. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Για κανέναν.

    (Άσχετα με τον αν τα μεσημεριανάδικα είναι για φτύσιμο απλώς, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά, είναι διασκέδαση γι αυτούς επί πληρωμή).

    Η δικιά σας δουλειά είναι βαριά, ανθυγιεινή, δύσκολη και παρά το ότι δεν χρειάζεται επιμόρφωση και μεταπτυχιακά θέλει κότσια που οι περισσότεροι "μορφωμένοι" δεν κατέχουν.

    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιέγραψες την απόλυτη σκατίλα της τηλεόρασης. 5 κουλές μιλάνε και πληρώνονται αδρά ενώ κάποιοι που δουλεύουν και το πράττουν παίρνουν πολύ λιγότερα. Η ελεύθερη αγορά είναι ένα τέρας με πολλά κεφάλια δυστυχώς. Ίσως κάποτε ένας ή πολλοί με @@ θα καταφέρει να τα κόψει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σκουπίδια που ανα-παράγουν ο νεαρός και οι νεαρές που είναι εκεί και πληρώνοντα για να παρουσιάζουν ακριβώς το τίποτα και τον κανένα, δεν θα χρειαστεί σκουπιδιάρης να τα μαζέψει. Διότι τα σερβίρουν σε αυτούς που τα καταπίνουν αμάσιτα ! Έτσι όλα αστράφτουν απο καθαριότητα !

    Καλή σου μέρα Θεία Θεία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν οι "μεσημεριανάδες" της τηλεόρασης κατέβουν (λέμε τώρα) σε πολυήμερη απεργία, το πολύ πολύ να αφήσουν ανοιχτή μια τρύπα στην κενότητα όσων τους παρακολουθούν. Όταν όμως κατεβαίνουν οι σκουπιδιάρηδες σε απεργία, φαίνεται ολοκάθαρα ποιοι αξίζουν πραγματικά και πόσο.

    Αλλά επειδή "στο μυαλό είναι ο στόχος", όπως έγραψε η Κατερίνα Γώγου, και το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα εξυπηρετείται καλύτερα από ανθρώπους που εργάζονται γι' αυτό δίχως να σκέπτονται, η τηλεόραση που έχει τεθεί στην υπηρεσία του φροντίζει ώστε να ατροφήσουν επαρκώς τα μυαλά μας. Κι ο καπιταλισμός ανταμοίβει πλουσιοπάροχα τους χαριεντιζόμενους νεαρούς και νεαρές που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ατροφία του μυαλού και της συνείδησής μας.

    Καλή μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνυπογράφω ολόκληρο το σχόλιο της αγαπητής τσούχτρας.

    Δεν θα μπορούσε να περιγραφεί πιο σωστά και πιο λιτά η πραγματικότητα.

    Φιλιά και καλημέρα Θεία Θ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χτυπάτε στο ψαχνό με αυτό το κομμάτι. Κι όποιος αντέξει ας το ξανασκεφτεί.
    Ρισπέκτ!

    Theorema

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πως οι πολιτικές συζητήσεις με τα ανάλογα πάνελ είναι πολύ πιό επικίνδυνες -με την προβολή των ίδιων πάντα στερεότυπων απόψεων των ίδιων κομμάτων.
    Επίσης "ποιοτικά προγράμματα" όπως Λαζόπουλοι, Μητσικώστες φροντίζουν να μας φέρουν σπίτι ό,τι σκουπίδι δεν προλάβαμε να φάμε.

    Έγκριτοι δημοσιογράφοι μεγάλων καναλιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η τηλεόραση είναι το σημερινό όπιο του λαού.
    Όλα τα σχόλια συμπληρώνουν και με το παραπάνω αυτό που ήθελα να πω.
    Καλό Π-Σ-Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή